fbpx

Palijativna nega

Šta je palijativna nega

Palijativna nega je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) nega s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlečivom bolešću koja značajno skraćuje životni vek. Nastoji se da se ublaži bol i podigne kvalitet života pacijenta neizlečivih ili složenih bolesti. Evidencija iz 2016. efikiasnost palijativne nege u poboljšanju kvaliteta života pacijenata. Medic dom za stara liva je jedna od ustanova u kojoj se sprovodi palijativna nega. Osnivač pokreta palijativne nega je Engleskinja Siseli Sonders 1967. godine. Ona je nastojala da omogući neizlečivim bolesnicima da umru u što udobnijim uslovima.Palijativnu negu pruža tim lekara, medicinskih sestara, fizioterapeuta, okupacionih terapeuta, govorno-jezičkih patologa i drugih zdravstvenih profesionalaca koji rade zajedno sa lekarom opšte prakse.

Cilj palijativne nege

Cilj palijativne nege je da se smanji bol i neugodni simptomi bolesti kako bi pacijent koji je u poslednjim stadijumima neizlečivih bolesti ili ima hroničnu tešku bolest, što kvalitetnije živeo. Nega se pruže putem saradnje lekara, farmaceuta, socijalnih radnika, medicinskih sestara i volontera u saradnji sa porodicama pacijenata. Palijativna nega odvija se u pojedinim bolnicama, u posebnim ustanovama hospisima i u lečenju kod kuće. Palijativnom medicinom nastoji se pomoći pacijentu na telesnom, duševnom i duhovnom planu. Najčešće se radi o obolelima od karcinoma i side. Palijativna medicina u suprotnosti je s eutanazijom i asistiranim samoubistvom. Nastoji se pomoći pacijentu da živi što kvalitetnije i sa što manje bola do njegove prirodne smrti.

Pružanje usluga

Budući da palijativna nega ima sve širi raspon delovanja kod pacijenta s različitim stadijima bolesti, sledi da tim za palijativnu nega nudi čitav niz nega. To može varirati od upravljanja fizičkim simptomima u pacijenta koji primaju terapiju za rak, za lečenje depresije kod pacijenta s uznapredovalom bolesti te na brigu o pacijentima u terminalnoj fazi bolesti. Veliki deo rada uključuje pomoć pacijentima sa složenim ili teškim fizičkim, psihološkim, socijalnim i duševnim problemima. 

Imate pitanje za nas? Interesuje Vas palijativna nega? Slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme

Scroll to Top